Τετάρτη 25 Ιουνίου 2025

Λιγκουίνι alla gricia 

Προετοιμασία
10 mins

Μαγείρεμα
15 mins

Λιγκουίνι alla gricia
Κλασική συνταγή απο την Ιταλική κουζίνα προερχόμενη απο την όμορφη Ρώμη. Στηρίζεται στη φιλοσοφία του cacio e pepe με την προσθήκη του γκουαντσάλε. Εμείς στη συνταγή μας χρησιμοποιήσαμε μπέϊκον. Όμως η αυθεντική εκδοχή περιλαμβάνει γκουαντσάλε.

250 gr λιγκουίνι
αλάτι
βούτυρο
150 gr μπέικον ή γκουαντσάλε
πιπέρι μαύρο ολόκληρο
150 gr παρμεζάνα ή πεκορίνο τριμμένο

200 gr νερό απο τα βρασμένα ζυμαρικά

Step 1
Σε ένα γουδί για μπαχαρικά βάζουμε 1,5 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι ολόκληρο και το χοντροσπάμε.(όχι πολύ χοντρό, ούτε πολύ ψιλό)

Step 2
Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι και βράζουμε τα μακαρόνια 2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που λέει η συσκευασία.

Step 3
Σουρώνουμε τα μακαρόνια και κρατάμε το νερό που τα βράσαμε.

Step 4
Σε ένα μπολ ρίχνουμε 150γρ τριμμένη παρμεζάνα ή τριμμένο πεκορίνο και 200γρ από το νερό των ζυμαρικών και ανακατεύουμε ώστε να λιώσει το τυρί και να σχηματιστεί ένας χυλός.

tep 5
Σε ζεστό τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή 1 κουταλιά ελαιόλαδο και ½ κουταλιά βούτυρο, το χοντροσπασμένο πιπέρι, το μπέικον και τα σοτάρουμε για 5-7 λεπτά.

Step 6
Έπειτα ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τον χυλό του τυριού από το μπολ και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γλασάρουν και να αποκτήσουν μια κρεμώδη υφή (για 1-2 λεπτά περίπου).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

  Λουκουμάδες με 3 υλικά έτοιμοι σε χρόνο ρεκόρ! Οι πιο γευστικοί, τραγανοί και πεντανόστιμοι λουκουμάδες που έχετε δοκιμάσει! Σούπερ σιροπι...